Wednesday, November 14, 2007

In de rubriek Vergeten voetballers:

Brutil Hose

Hosé maakte zijn Ajax debuut in 1998 tijdens de wedstrijd AFC Ajax - PSV (2-2) op 15 november 1998, maar maakte zijn eerste doelpunt pas een jaar later op 28 november 1999 AZ - AFC Ajax (1-2). Dit is illustrerend voor de carrière van Hosé, die eigenlijk nooit aan de torenhoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. Hans Westerhof, voormalig hoofd opleidingen van Ajax, noemde Brutil Hosé ooit "het grootste talent van Ajax sinds jaren". Hosé stond als spits van dit succesvolle jeugdelftal al snel in het middelpunt van de belangstelling.
Al kwam hij qua fysiek (182 cm, 79 kg) misschien niet veel overeen met
Patrick Kluivert, werd hij wel al snel met hem vergeleken. De druk van deze vergelijking, de mediabelangstelling en naar verluidt een gebrek aan discipline, verhinderden een definitieve doorbraak bij Ajax. Co Adriaanse opperde daarom in 2001 de suggestie om Hosé samen met Kevin Bobson te verhuren aan FC Haarlem, omdat hij in 2,5 seizoen slechts 17 wedstrijden speelde en daarin slechts 3 doelpunten maakte. Hosé weigerde in de eerste divisie te spelen en werd daarom verhuurd aan vbv De Graafschap (3 wedstrijden, 0 doelpunten in een half jaar). Hiermee was de maat bij Ajax vol en verhuisde hij de volgende jaargang (2001/2002) wel naar FC Haarlem. Ook daar werd zijn aanwezigheid niet op prijs gesteld en daarom speelde hij dat hele jaar een schamele 8 wedstrijden waarin hij nog wel 2 keer wist te scoren. Vervolgens werd hem door de directie verteld dat hij mocht vertrekken. In het seizoen 2002/2003 speelde hij bij Sparta in de eerste Divisie (16 wedstrijden en scoorde hij 8 doelpunten) in wat wel het beste jaar van zijn zeer korte carrière beschouwd mag worden. Het jaar daarop (2003/2004) verhuisde hij opnieuw. Dit keer naar FC Dordrecht (17 wedstrijden, 3 doelpunten). In 2004/2005 kwam hij uit voor Poseidon in de Tweede klasse van Griekenland maar ook daar kon hij kennelijk niet aarden want al na nog geen jaar vertrok alweer uit Griekenland. Nadat hij er in december 2004 niet in slaagde een contract te bedingen bij Red Bull Salzburg eindigde zijn turbulente profcarrière al zeer vroeg op 25-jarige leeftijd.

Comeback
Vanaf oktober 2005 tot op heden komt Hosé uit voor amateurclub
VV Haaglandia in Rijswijk, een team dat onder leiding stond van oud-profvoetballer en international John de Wolf. Al speelde Hosé daar maar 5 officiële wedstrijden (onder andere door een schorsing van 6 wedstrijden) wist hij wel een goede indruk achter te laten. Zo goed zelfs dat hij in februari 2006 een aanbieding kreeg vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. De KNVB verleende hem een proflicentie en zo kwam hij terecht bij Al-Wakrah. Via een avontuur bij Sarawak FA kwam Hosé in 2006 terug in Nederland en speelde weer bij VV Haaglandia.

No comments: